Yazar
5.00 (1)

Evcil Hayvanla Araba Yolculuğunda Nelere Dikkat Etmeli?

Güzel bir tatil planı yapıldı, rota belirlendi. Peki, küçük dostumuzla bu yolculuğa nasıl çıkacağız?

Ailemizin birer üyesi olan evcil hayvanlarımız hiç şüphesiz hayatımızın her noktasında bizimle beraberler. Peki, tatil ya da iş seyahatlerimiz olduğunda onları evde bırakmak yerine yolculuğa beraber çıkmamız mümkün mü? Son zamanlarda sayısında oldukça artış olan hayvan dostu oteller, evler gibi konaklama imkanları varken evcil hayvanlarımızla seyahatimizi nasıl planlayabiliriz? 

 

Bu hafta, arackirala.com ekibi olarak dilediğinizde sizlere sunacağımız güvenli araç kiralama hizmetimizde, evcil hayvanınızla araba yolculuğunuzda nelere dikkat etmeniz gerektiğini sıraladık.

 

Seyahat ederken evcil hayvanlarınızı da yanınızda götürmek istiyorsanız keyifli ve mutlu bir yolculuk için dikkat etmeniz gereken önemli adımlara uymanız gerekiyor. Yalnız seyahat etmek için herhangi bir yolu seçebilirsiniz, ancak evcil hayvan ile seyahat etmeden önce küçük dostunuzun, sizin seçtiğiniz seyahat yolunu ve aracını hoş karşılayıp karşılamayacağını bilmelisiniz. 

 

Araba ile seyahat etmek evcil hayvanınızla seyahat etmenin belki de en keyifli olanıdır. Uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma araçlarına göre kendi düzeninizi uygulayabildiğiniz için araba yolculuğu, evcil hayvan sahipleri tarafından daha çok tercih edilir. Şahsi aracı olmayan evcil hayvan sahiplerinin seyahatlerini planlarken ilk başvurduğu hizmet, araç kiralama hizmetidir. Öncelikle her evcil hayvan arabadan ve kısa veya uzun araba yolculuklarından hoşlanmayabilir. 

 

Evcil hayvanınızın geçmişte yaşadığı bir olaydan dolayı arabaya karşı bir travması olabilir. Bu durumları önceden bilmeli ve uzun bir araba yolculuğuna çıkmadan önce ufak alıştırmalar yapmanız gerekebilir. Örneğin, evcil hayvanınız araba ile yolculuk yapmaya alışık değilse yolculuktan önce onu bu duruma biraz alıştırmak için arabayla ara ara birkaç küçük tur attırabilirsiniz. Araba ile yolculuk sırasında mama veya ödül maması ile onu ödüllendirerek araba ile yolculuğa teşvik edebilirsiniz. 

 

Bazı evcil hayvanlar ise arabayla yolculuk etmeyi sever ve onları gittiğiniz her yere götürmek eğlenceli bir aktivite olur. Ancak, evcil hayvanınız araba ile yolculuk etmekten hoşlansın ya da hoşlanmasın, evcil hayvanınızla araba yolculuğundan önce güvenliğe dair düşünmeniz, dikkat etmeniz gereken birkaç durum söz konusu. 

 

Kısacası, evcil hayvanla seyahat etmek ile yalnız seyahat etmek arasında oldukça büyük farklar bulunuyor.
Size tavsiyemiz, evcil hayvanınızla araba ile seyahat ederken mutlaka aşağıdaki koşulları uyguladığınızdan emin olmanız.

 

Araba ile seyahate başlamadan önce mutlaka evcil hayvanınızı oturtmak için eksiksiz düzenlemeler yapın.

 

Evcil hayvanınızı ön koltuğa ya da arka koltuğa oturtmaya çalışın ve mutlaka evcil hayvanınıza özel bir emniyet kemeri alın.
Emniyet kemeri bizler için hayati önem taşıdığı gibi evcil hayvanlarımız için de hayati önem taşır. Emniyet kemerini evcil hayvanız koltuktan düşmeyecek şekilde bağlayın. Emniyet kemeri sayesinde araba seyir halindeyken, dur ve kalk durumlarında evcil hayvanınız sarsılmayacak ve koltuktan düşmeyecektir. Ayrıca evcil hayvanınızın kemerinin bağlı olması araç içerisinde hareket ederek sizin dikkatinizin dağılmasını engelleyecektir.


 

Arabayla seyahat ederken, özellikle can dostlarımız, köpekler koltuklarınıza karşı çok nazik olmayabilir. Bu yüzden, koltuğunuzun üzerine eski havlu, çarşaf veya battaniye serebilirsiniz. Kısa yolculuklar için yeterli olabilecek bu materyaller yerine, uzun yolculuklarda koltuk kılıfı satın almak daha doğru olabilir.

 

Hastalık veya yaralanma, bir seyahatte minik dostlarımızın herhangi birinin başına gelmesini istediğiniz son şeydir. Ancak herkesin bildiği gibi bazen işler ters gidebilir ve her durumda hazırlıklı olmak gerekir. Araba içerisinde sizler ve trafikteki diğer kişilerin güvenliği ve sağlığı açısından bulunması zorunlu ilk yardım çantasının yanı sıra, evcil hayvanınızla seyahat ederken onun özel ihtiyaçlarına uygun bir ilk yardım çantası da hazırlayın.


 

Araba ile seyahatte dikkat etmeniz gerekenlerin evcil hayvanınızın türüne göre değişebileceğini unutmayın!
Araba ile seyahatte kediler için en güvenli yöntem ona ait olan taşıma kabında seyahat etmesidir. Köpekler ise genellikle kafes yerine serbestçe araçta daha rahat seyahat edebilirler. Ancak bu noktada da hem kendi hem de köpeğinizin güvenliği için size daha önce bahsettiğimiz evcil hayvan emniyet kemerini kullanmanızı hatırlatmak isteriz. 

 

Ayrıca, evcil hayvanlarınızın araba hareket halindeyken başlarını pencereden dışarı çıkarmalarına izin vermemeniz gerekmektedir. Çünkü, bu şekildeki araba ile yolculukta, yoldan gelen toz partikülleri, taş gibi yabancı cisimler herhangi bir incinmeye veya enfeksiyon kapmalarına neden olabilir. Ayrıca akciğerlere çekilen soğuk hava da evcil hayvanınızın yakalanabileceği hastalıklara sebebiyet verebilir. 

 

Özellikle sıcak havalarda evcil hayvanınızın daha iyi nefes alabilmesi için arabanın camını kontrollü bir şekilde açık tutmanız gerekir. Evcil hayvanınız eğer bir köpek ise davranışlarını izleyebilir ve tuvaletleri geldiğinde düzenli olarak durabilirsiniz. Ancak kedilerde işler biraz daha karmaşıktır. Kedilerin arabadan inmesine kaçabilecekleri korkusuyla genelde sıcak bakılmaz. Taşınabilir bir evcil hayvan tuvaletiniz varsa, kolayca saklamak için katlayabilir veya kediniz kullandıktan sonra içindekileri rahatça atabilirsiniz.


 

Seyahatten önce evcil hayvanınızın veterinerini ziyaret edin.

 

Seyahatinizi planladıktan sonra, araba yolculuğunuz başlamadan önce mutlaka evcil dostunuzun veterinerini ziyaret edin. Veteriner hekiminize, hem evcil hayvanınızın rutin kontrollerini yaptırın hem de seyahatiniz hakkında bilgi vererek, kendisine danışın. Veteriner hekim araba yolculuğunuz sırasında evcil hayvanınıza nasıl bakmanız gerektiği hakkında bilgiler verecektir. 

 

Eğer evcil hayvanınızın herhangi bir sağlık sorunu varsa ve ilaç tedavisi yapılıyorsa seyahatiniz sırasında ilacını mutlaka yanınızda bulundurun. Veteriner hekiminiz araba yolculuğunuzun mesafesine göre size molalar önerebilir. Güvenli ve konforlu bir araba yolculuğu için mutlaka veteriner hekiminizin tavsiyelerini uygulayın.

 

Araba yolculuğunuzda farklı bir ülkeye giriş ya da konaklayacağınız otelde evcil hayvan kabul etme şartları değişkenlik gösterebilmekte. Herhangi bir sorun yaşamamak adına mutlaka evcil hayvanınızın aşı, kan testi, mikroçip gibi tedavi ve kontrolleri uygulatın.

 

Arabanızda bulunması için evcil hayvanınıza çanta hazırlayın.

 

Seyahate başlamadan önce mutlaka evcil hayvanınıza ait bir çanta hazırlayın. Bu çantada, evcil hayvanınızın mamasını, suyunu ve kaplarını, oyuncaklarını, ödül mamasını, boyun tasması ve kayışını, çöp poşetini bulundurun. 

 

Evcil hayvanınızın çantasını araba bagajınıza koymak yerine araba içine yerleştirin. Böylece gerektiğinde evcil hayvanınızın eşyalarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 

 

Evcil hayvanınızın mamasını ve suyunu yanınızda bulundurun.

 

Ailemizin kıymetli üyelerinden olan evcil hayvanlarımızın yedikleri besinlerde oldukça özel ve önemli. Evcil hayvanınızın her zaman tükettiği mamasını mutlaka yanınızda bulundurun. Araba ile yolculuk veya seyahat esnasında mama değişikliği yapmanız evcil hayvanınızın bünyesini olumsuz etkileyebilir. 

 

Evcil hayvanınızın tükettiği mamayı ise her yerde bulamama ihtimaline karşın yanınızda bulundurmak oldukça önemli bir konu. Ayrıca, evcil hayvanınızı araba ile seyahat öncesi nasıl bir beslenme düzeni sağlayacağınızı mutlaka veteriner hekiminize danışın.

 

Evcil hayvanınıza ilk yardım müdahalesini öğrenmeden yola çıkmayın.

 

Araba yolculukları evcil hayvanlarımız için stresli ve yorucu bir aktivitedir. Araba ile seyahatinizde evcil hayvanınız olumsuz bir durumla karşı karşıya kaldığında ona ilk müdahale edebilecek ilk kişi siz olmalısınız. Bu yüzden, mutlaka acil durumlarda ilk müdahale yapabilecek kadar ilk yardım bilgisi veteriner hekiminizden edinin.

 

Bununla birlikte hem veteriner hekiminizin numarasını hem de rotanızdaki veteriner hekimlerin numarasını acil durum numaralarından biri olarak hem telefonunuzda hem de arabanızda yazılı olarak bulundurmayı ihmal etmeyin.

 

Evcil hayvanlarınızın türü ne olursa olsun (kedi, köpek, kuş vb.) onlarla uzun bir araba yolculuğu yapacaksanız her iki saatte bir atıştırma, egzersiz ve dinlenme molaları vermeye özen gösterin. Ana yemek öğününü ise günün sonunda vermeyi ihmal etmeyin. Seyahat sırasındaki beslenmede evcil hayvanınız için en ideal olanı kuru mamadır.

 

Kendi işlerinizi veya araba ile ilgili bir işinizi halletmek için verdiğiniz kısa molalar dahi olsa araba içerisinde evcil hayvanınızı bırakıp çıkacaksanız sıcak günlerde park etmiş bir arabanın içindeki sıcaklık evcil hayvanlar için hayati tehlike taşıyabilir.

 

Son olarak, araba içerisindeki sıcaklığın dakikalar içerisinde evcil hayvanınızın sıcak çarpması nedeniyle hayatını kaybetmesine sebep olabileceğini sakın unutmayın. Bu yüzden, evcil hayvanınızın kendisine zarar vermeyecek araç içerisindeki hava sirkülasyonunun sağlanabilir boyutta olacak kadar camları bir miktar açık bırakarak araçtan dışarı çıkın.

Telefonunuza uygulamayı indirmek için
QR kodunu okutun.
QR code