Yazar
4.67 (3)

Az Yakıtla Çok Yol Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Benzin, mazot ve LPG gibi akaryakıt fiyatlarının özellikle son birkaç aydır sürekli olarak yükselişine neredeyse tüm araç sürücüleri aşinadır, öyle değil mi? Sık bir düzene bağlı olarak gelen zamların vesile olduğu uzun benzin kuyrukları, bir sonraki fiyat artışı üzerine kara kara düşünme ve vakitlice eyleme geçme telaşı...

 

Artık hepimiz, maddi durumumuz iyi ya da kötü fark etmeksizin, sürücüler olarak ekonomik araç kullanmanın türlü yollarını arıyoruz. Arackirala.com ekibi olarak, bu yazımızda daha az yakıt ile daha çok yol gidebilmenin bazı püf noktalarına değineceğiz.

 

Bizlere dilediğimiz an dilediğimiz yere ulaşabilme özgürlüğü sunan araçlarımızın en büyük dezavantajı, ne yazık ki yakıt masrafı. Fakat yakıt masrafını en aza indirgeyip düşük yakıt oranları ile daha çok yol kat ederek yakıttan tasarruf etmek mümkün.

 

Yakıt tasarrufu yaparak hem ekonomik anlamda rahatlayabilir hem de çevrenin korunmasına bir nebze de olsa yardımcı olabilirsiniz.

 

Satın aldığınız yakıt miktarı ile sürekli benzin almaya ihtiyaç duymadan uzun mesafeli yolculuklar yapabilir; gürültü kirliliği, egzoz dumanı ve karbon salınımı gibi çevremize zarar veren olumsuz etkileri sağlayacağınız yakıt tasarrufu ile minimum düzeye düşürebilirsiniz.

 

Öyleyse gelin, fazla vakit kaybetmeden aracımızın yakıt tasarrufunu hangi yöntemlerle sağlayabileceğimize bir göz atalım:

 

Aracınızın hızını düşürün

 

Sanıldığının aksine gerçekleştirmesi oldukça kolay olan yakıt tasarrufunu sağlamak için öncelikle hızınızı azaltmalısınız. Zira aracınızın hızı ne kadar artarsa, yakıt tüketiminiz de benzer oranda artış gösterir. Yani aşırı hız yapmak, yakıt tüketiminizi artırır. Bu nedenle 90 kilometrenin üzerinde hız yapmamak yakıttan tasarruf etmek için oldukça önemlidir ve bu konuda alınacak ilk tedbirdir. 

 

Sabit bir hızda ilerleyin

Aracınızda yakıt tasarrufu sağlamanın en iyi yolu kesinlikle hız kontrolünüzü sağlamaktır. Aracı sürekli yavaşlatmak ve ardından tekrar hızlandırmak gereksiz bir yakıt tüketimine sebep olacaktır. Bu nedenle hızınızı mümkün olduğunca sabit tutmaya çalışın.

Günümüzde yeni model pek çok araçta standart hız sabitleyiciler bulunuyor. Dolayısıyla, koşulların izin verdiği noktalarda hız sabitleyici kullanmanızı öneririz. Hız sabitleyici kullanmak, şayet aracınızda bu özellik yoksa bilinçli bir şekilde belirli bir hızda ilerlemek sizleri yakıt masrafından önemli ölçüde kurtaracaktır. Aniden hızlanmak, motora birden yüklenmek anlamına geleceği için yakıt tüketimini artırır. Aracınızın motor devrini dakika başına 2.000 ile 3.000 arasında tutmaya özen göstermelisiniz.

 

Ancak pek tabii konuyla ilgili değinmemiz gereken bir başka önemli nokta daha var. Yukarıda bahsettiğimiz bu hız değişimlerinin, yer çekimi etkisi söz konusu olduğunda da bir o kadar faydalı olabileceğini unutmamalısınız. Örneğin yokuş yukarı çıkarken aracın yavaşlamasına, yokuştan inerken ise hızlanmasına izin vermek yakıt ekonomisi için faydalı olacaktır.

 

Yüksek viteste yol alın

 

Yakıt tasarrufu sağlamak, az yakıt ile çok daha fazla yol yapmak için aracınızın motorunu yormayan vites kullanmaya özen göstermelisiniz. Her ne kadar araç kalkışlarında ve hızın düşük olduğu durumlarda düşük vites kullanmak gerekse de belirli bir hızda ilerlerken aracınızı mümkün olan en yüksek viteste kullanarak yakıt tüketiminizi azaltabilirsiniz.

 

Lastik Basıncınızı Kontrol Edin

 

Lastik basıncının önerilenden düşük olması durumu, yakıt tüketimini sandığınızdan çok daha fazla arttırabilir. Üstelik, aracınızın lastik ömrünün de ciddi şekilde azalmasına sebep olur. Bu nedenle en azından ayda bir kez mutlaka lastik basıncınızın doğru seviyede olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Otomobillerin lastik basınçları sıklıkla kış aylarında beton ve benzeri zeminlerde düşebiliyor, lastik basıncı da otomobillerin yakıt tüketimini büyük ölçüde etkiliyor. Dolayısıyla aracınızın fabrika verilerine uygun lastik havalarına sahip olduğundan emin olun. 

 

Lastiklerinizin havasının sürekli olarak bozulmasından şikayetçiyseniz de içerisinde azot bulunduran bir lastik havası tercih edebilirsiniz. Ayrıca mevsime uygun lastik kullanmak da yakıt ekonomisini mutlaka olumlu yönde etkileyecektir.

 

Aracınızın lastiği için doğru basınçlar, genellikle sürücü kapısında yahut kapı direklerinde yazılı olarak bulunmaktadır. Lastik basıncını ilgili değerlerde tutarak yolculuğunuzun süresini uzatabilirsiniz.

 

Ani fren yapmayın

 

Trafiğin kimi saatlerde oldukça yoğun olduğu şehir içi ulaşımlarda ani frenler yapmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak ani fren ve sürücü koltuğundayken dikkatsizce gelişen anlık manevralar yakıt tüketiminde artışın en önemli sebebidir. Yakıt tüketimini belirli ölçülerde tutabilmek adına yavaş yavaş hızınızı artırmalı ve zorda kalmadıkça ani fren yapmaktan kaçınmalısınız. Debriyaj ve freni dikkatli kullanmanın yakıt tüketimini neredeyse %20 oranında azaltabileceğini unutmayın.

 

Klimanızı düşük ölçüde çalıştırın

 

Mevsime göre araç içi ideal sıcaklık ya da soğukluğun, konfor ve rahatlık bakımından ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Fakat soğuk ya da sıcak fark etmeksizin klima kullanımı, yakıt tüketimini yaklaşık %3 oranında artırıyor. 

 

Klima her açıldığında aracınız ekstra güç kullandığından, bu güç ne kadar artırılırsa yakıt tüketimi de o denli artış gösterebiliyor. Bu sebeple klimayı düşük hızda çalıştırmak, yakıt tasarruf etmede sizlere yardımcı olabilir.

 

Aracınızın bakımını aksatmayın

 

Günümüzde birçok yeni otomobil, yıllık olarak 10.000 km'yi aştıktan sonra bakıma girmek üzere tasarlanmıştır. Arabanızın bakımlarını vaktinde ve kaliteli ürünlerle yaptırmak da uzun vadede hem yakıt tasarrufu sağlamakta hem de aracınızın uzun ömürlü olması açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlar ise özellikle motor yağı, yağ filtresi ve hava filtresinin düzenli kontrolüdür. En çok da aracınızın motor bakımını yaptırmanız yakıt masrafınızı düşürecektir. Araç motoru yeterince bakımlı değilse ya da yağı eskiyse çalışırken zorlanmakta ve bu da daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarak bir o kadar yakıt masrafını artırmaktadır. Bunları doğru zamanda değiştirmeye özen göstermek, sizlere düşük maliyetle uzun ömürlü yolculuklar için fırsat tanıyacaktır.

 

Bakımları geciktirilmemiş bir otomobil, gözle görülür biçimde daha tasarruflu çalışmaktadır. Zira eskiyen yağ, eskiyen bujiler veya eskiyen karbüratör gibi parçalar aracın fazla yakıt tüketmesine sebep olabilir.

 

Hava sürtünmesini minimuma indirin

 

Arabanızın dış tarafına takılacak tavan bagajı, bisiklet taşıyıcısı gibi her türlü ek ekipman, hava sürtünmesini artırmaktadır. Özellikle şehirlerarası bir seyahatte aracınızı hızlı kullanıyorken hava sürtünmesinin aracınıza etkisi her zamankinden daha büyük olur. Ayrıca bu ekipmanlar gereksiz birer ağırlık olacağı için kullanmadığınız zamanlarda mutlaka sökmelisiniz.

Aracınız üzerindeki gövde kitleri ve saydıklarımız dışında diğer çeşitli aksesuarlar da rüzgâr direncini artırıyor olabilir. Bu parçaların tavan bagajı ve bisiklet taşıyıcısı gibi büyük objelere nazaran yakıt tüketimine olan etkisi biraz daha düşük olsa da araca eklenen bu parçalarda yine de orijinal ürünler kullanmaya özen gösterin ve ilgili bu parçaların aracın rüzgâr direncine karşı etkisi konusunda önceden mutlaka bilgi edinin.

 

Hava sürtünmesine etki edecek bir diğer etken de yüksek hızlarda camları açmaktır. Aracınızın camlarını açmak düşük hızlarda zararsız olsa da yüksek hızlarda camları kapatmak yakıt tüketimini azaltmak açısından faydalı olacaktır.

Özellikle yeni otomobiller, genellikle minimum rüzgâr direncine sahip olacak şekilde üretiliyor ve birçok tasarım aşamasından geçiyorlar. Fakat yüksek hızlarda otomobilimizin camlarını açtığımızda aracımızın rüzgâr direncini artırıyor ve ne yazık ki fazla yakıt tüketmesine sebep oluyoruz. Dememiz o ki, 80 km/s ve üzeri hızlarda klima yerine cam açarak tasarruf etmeye çalışmayın çünkü yapılan ölçümlere göre bu durum, yakıt ekonomisine faydadan çok zarar getiriyor.

 

Fazla ağırlıklardan kurtulun

 

Pek çoğumuzun aracını depo gibi kullandığı bir gerçek. Örneğin bagaj içerisinde sıklıkla karşılaştığımız mangal, tamirat çantası ve dolu su bidonları, araç ağırlığını artırdığı gibi daha çok yakıt tüketimine yol açıyor.

 

Şayet aracınızın bagajı aylarca kullanmadığınız eşyalar ile doluysa bunları müsait başka bir yerde depolamanızı öneririz. Zira araç üzerindeki fazla ağırlıklar, size fazla yakıt tüketimi olarak geri dönecektir. Bagajınızı, çoğunlukla tatil, uzun yolculuk ya da taşınma gibi eylemlerinizde, kısacası zaruret halinde doldurmaya özen göstermenizi tavsiye ediyoruz.

 

Aracınızı rölantide çalıştırmayın

 

Yoğun bir trafik anında uzun dakikalar beklemek zorunda kaldığınız durumlarda aracınızı rölantide çalışır bırakmaktan kaçınmalısınız. Motor çalışır haldeyken saatte yaklaşık 1,5 litre yakıt tüketmektedir. Dolayısıyla bekleme halindeyken aracınızın motorunu kapatıp hareket edeceğiniz zaman tekrar çalıştırmanız, yakıt tüketimini en aza indirmek açısından faydalı olabilir.

 

Buna ek olarak, manuel vitesli aracınızı kaldırırken debriyajı kavrama noktasına getirdikten sonra gaza hafifçe dokunmanız, şayet yol üzerinde rampa ve benzeri bir durum yoksa aracınızın kolayca kalkış yapmasını sağlamaktadır. Debriyajı kavrama noktasına getirmeden gaza fazla yüklenerek aracınızı kaldırmamanızı tavsiye ederiz. 

 

Arackirala.com olarak; sizlere an be an konforlu bir hizmet sunmak üzere çalışıyor, aracınızı tanıma yolunda sizleri güvenilir bilgiye ulaştırmaya devam ediyoruz.

Telefonunuza uygulamayı indirmek için
QR kodunu okutun.
QR code